25 - 28 juni

Almedalen 2024

Uppe från vänster: John Rune Nielsen, Anna Söderholm, Stefan Pettersson, Anna Holmquist. Nedan från vänster: Johanna Andersson, Christian Baresel, Tobias Gustavsson Binder, Lars Zetterberg.

IVL i Almedalen 2024

Intresserad av att prata om hållbarhet och grön omställning? Under Almedalsveckan i Visby 25-28 juni kommer flera av IVL Svenska Miljöinstitutets experter vara på plats och diskutera dessa viktiga frågor.

Talespersonerna från IVL Svenska Miljöinstitutet pratar om forskningspolitik, klimatomställning, samhällsbyggande, hållbar mobilitet, avlopp och vattenrening, cirkulära flöden samt grön industri och omställning.

Programpunkter där experter från IVL medverkar:

25 juni

Byggbranschen, det är dags att återbruka i stor skala Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Tid:
10:00 - 11:00
Medverkande från IVL: Anna Söderholm, Vice VD.
Ämne: Bygg- och anläggningssektorn står för cirka 20 procent av Sveriges klimatutsläpp. Det är nu hög tid att branschen accelererar mot en mer hållbar framtid. Cirkulärt byggande och återbruk är en del av lösningen på byggsektorns stora utmaningar när det gäller resursförbrukning och klimatpåverkan.

Vilken framtid har Sveriges forskningssamarbete med Kina? Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Tid:
11:30 - 12:00
Medverkande från IVL: Anna Söderholm, Vice VD.
Ämne: Hur kan svenska lärosäten och forskningsinstitut samarbeta med Kina? Vilka är riskerna och vad är möjligheterna med samarbeten? På vilket sätt skiljer sig utmaningarna inom akademin och tillämpad forskning inom industri och näringsliv?

Nya förutsättningar för den gröna omställningen efter 2030 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Tid: 14:00 - 14:50
Medverkande från IVL: Lars Zetterberg, Klimatpolitisk expert.
Ämne: EU:s nya klimatpaket Fit-for-55 innebär att utsläppshandeln stärks och ett nytt utsläppshandelssystem införs. Vissa menar att med en sådan ambitiös klimatpolitik behöver inte Sverige ha egna klimatmål, men framgången är beroende av att medlemsländerna fortsätter att driva en ambitiös klimatpolitik.
Webbsändning: Nya förutsättningar för den gröna omställningen efter 2030 | Almedalsveckan Play Länk till annan webbplats.

26 juni

Sänkt hastighet ökar tillgängligheten för fler Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Tid: 11:45 - 12:45
Medverkande från IVL: Tobias Gustavsson Binder, Expert på hållbara transporter.
Ämne: Det finns en enkel lösning för att minska buller, minska CO2 utsläpp, förbättra cykelinfrastruktur och öka barns självständighet i trafiken. Lösningen är att sänka hastigheten för bilar. Främst gäller det i städer och det handlar om fler 30 zoner.

Dags att förbjuda biltvätt på gatan? Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Tid: 12:00 - 12:45
Medverkande från IVL: Christian Baresel, Vattenexpert.
Ämne: Att tvätta bilen på gatan påverkar både våra vatten och miljön när stora mängder gifter släpps ut. Idag är det upp till kommunerna att bestämma regelverket kring biltvätt. Är det dags att besluta om ett nationellt förbud mot biltvätt på gatan?

Framtidens konkurrenskraft - Sveriges roll i den globala omställningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Tid: 14:00 - 14:50
Medverkande från IVL: Anna Söderholm, Vice VD.
Ämne: I en värld i snabb förändring står Sveriges fordonsindustri och politiska landskap inför betydande utmaningar, men även möjligheter. Vilka strategier främjar tillväxt, hållbar omställning och konkurrenskraft?

Cirkulär stadsbyggnad – hur bygger vi vidare på det vi redan har? Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Tid: 15:00 -16:00
Medverkande från IVL: Johanna Andersson, Expert inom cirkulärt byggande.
Ämne: Vi står inför en enorm utmaning – klimatomställningen. Vi behöver bygga våra städer med minimala klimatavtryck, hållbara robusta system som kan hantera framtidens utmaningar. Vi behöver bli bättre på att utnyttja de byggda miljöerna i en större skala.
Webbsändning: Cirkulär stadsbyggnad – hur bygger vi vidare på det vi redan har? | Almedalsveckan Play Länk till annan webbplats.

Folket stöttar klimatomställningen – så varför backar vi när vi vill framåt? Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Tid: 16:00 - 16:40
Medverkande från IVL: Tobias Gustavsson Binder, Expert på hållbara transporter.
Ämne: Alla riksdagspartier står bakom klimatmålet till år 2045 och det folkliga stödet för att politiken ska göra mer för klimatet är överväldigande. Ändå går omställningen för långsamt. För att kommuner ska kunna visa vägen genom att skapa hållbara och attraktiva städer krävs nya nationella styrmedel.
Webbsändning: Folket stöttar klimatomställningen – så varför backar vi när vi vill framåt? | Almedalsveckan Play Länk till annan webbplats.

27 juni

Skyndsam implementering av avsloppsdirektivet viktigt för Östersjöns miljö Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Tid:
08:30 - 09:30
Medverkande från IVL: Christian Baresel, Vattenexpert.
Ämne: EU:s avloppsvattendirektiv har uppdaterats med strängare krav på rening av kväve och fosfor, samt nya krav på rening av mikroföroreningar. Vad behöver Sverige göra för att leva upp till de nya kraven och vilka utmaningar kvarstår? Och hur kan en effektiv och ambitiös implementering gynna Östersjön?
Webbsändning: Skyndsam implementering av avloppsdirektivet viktigt för Östersjöns miljö | Almedalsveckan Play Länk till annan webbplats.

Tunga transporter - det snabba sättet att minska utsläpp i städer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Tid:
08:45 - 09:30
Medverkande från IVL: Tobias Gustavsson Binder, Expert på hållbara transporter.
Ämne: Allt fler städer jobbar med att minska utsläpp genom nollemissionszoner. Frågan är om det finns ytterligare eller snabbare sätt att minska utsläpp och trängsel?

Hur skalar vi upp den cirkulära byggprocessen och industrialiserar återbruket i branschen? Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Tid: 14:30 - 15:30
Medverkande från IVL: Johanna Andersson, Expert inom cirkulärt byggande.
Ämne: 99 procent av bebyggelsen är byggd och flera hävdar att vi har de kvadratmeter som vi behöver även om de används på fel sätt. Planerings- och byggprocessen utgår dock i mångt och mycket från en linjär nyproduktion, hur svänger vi om till en cirkulär process som utgår från befintliga och minskar rivandet?

Denna sida uppdateras när nya programpunkter tillkommer

Vill du anlita någon av våra talespersoner under Almedalsveckan eller boka ett möte hör av dig till IVL:s kommunikationschef, Anna Holmquist, anna.holmquist@ivl.se.